^^,


Friday, December 6, 2013

Resepi2 (1)



Assalamualaikum
kali ni nak kongsi berkenaan resepi.
Dua resepi akan diberitahu.
Pertama resepi bubur jagung. Dan kedua, resepi ikan patin masak tempoyak. :D
Manalah tahu kut hujung minggu ni tak tahu nak masak apa kan..heee

1)  Bubur Jagung
Bahan2nya:
 - beberapa tongkol jagung (di hiris kasar)
- santan
- air
- gula kabung (sekeping)
- gula kasar (secukupnya)
- daun pandan

Cara membuatnya cukup senang. Ini cara yang ibu saya ajarkan. Dan saya pasti lain orang lain caranya.

1)  Masukkan air, jagung, santan, gula kabung, dan gula kasar sekali gus.
2)  Masak atas api yang sederhana.
3)  Sentiasa gaul dengan perlahan untuk elakkan jagung hancur dan santan pecah.
4)  Agak2 nak mendidih, masukkan daun pandan untuk wangikan masakan.
5)  Apabila da masak, rasa sedikit untuk tahu kemanisan bubur. Bagi siapa nak rasa manis, boleh lah tambah gula kasar sikit. Tapi jangan manis2 sangat ye. Maniskan dalam senyuman boleh..heee lepas tu kalau nak pekat warna, boleh tambah gula kabung sedikit, bergantung kpd kuantiti bubur yg dimasak.
6)  Masak sehingga mendidih. Tutup api. Dan boleh hidangkan. Dan makan..
first time buat sendiri..^^
2)  Ikan Patin Masak Tempoyak
Bahan2:
-ikan patin seekor
-air (secukupnya)
-tempoyak (secukupnya)
-cili api (bergantung, klau nak pedas boleh guna banyak dan sebaliknya)
-bunga kantan
-asam keping (1-2 keping)
-daun kesum

Cara membuatnya:
1)  Kisarkan tempoyak dan cili api. Masukkan dalam periuk yang berisi air.
2)  Masukkan ikan patin yang telah dipotong.
3)  Masak sehingga isi ikan masak. Jangan gaul terlalu kasar kerana boleh menyebabkan isi ikan pecah dan hancur.
4)  Masukkan daun kesum, bunga kantan dan asam keping.
5)  Masukkan garam secukup rasa.
6)  Masak sehingga mendidih. Apabila mendidih, biarkan beberapa minit dan siap.
** untuk pekatkan kuah, biasanya ibu saya akan masak pada waktu malam dan simpan semalaman. Tak perlu simpan dalam peti sejuk. Keesokkannya,masukkan sedikit air panas dan panaskan masakan tadi dengan api yang sederhana. Siap dan boleh makan dengan nasi panas.
 
masakan ibu..^_^
Ok, tu je perkongsian resepi saya kali ini. Selamat Mencuba. ^^,

2 comments: